Online filmajánló

...a történet 1950-es években játszódik, megtörtént.

Svédországban kötelező olvasmány az Ondskan, amelyet Jan Guillou írt.

Első nézésre besokkolt, miközben mindennapi teendőimet végeztem, folyton Erik járt a fejemben, a reakciói, menny és pokol egyszerre.

Zseniális rendezés, nem túl sok és nem túl kevés, na ez az amit hulivud nem tud. ( Szeretem a skandináv könyveket és filmeket )

A történet ott kezdődik, hogy Erik problémás kiccsávó, ezért internátusba küldik. Na itt egy picit álljunk meg. Egy kiváló tanuló és mégis antiszoc ?

No lássuk csak, Anyuka megözvegyül, férjhez megy egy vadbaromhoz, aki terrorizálja őket. Ok és okozat...Erik az „utcára” viszi dühét. Pipa, az ok nem a kölökben van, szerintem.

Megérkezik az elit magán iskolába ( elkap az Abygél feeling ), jól fésült gyerekek, vannak a gazdagok, diplomata gyerekek, és a senkik: a szegények..már ez is egy érdekes dolog, úgy az első 15 percben.

A rendszer csúcsán nyilván, mint mindenhol a diáktanács van.

Gondolnánk, ők aztán kiváló tanulók értékek és normák őrzői..

Nézd tovább a filmet, áll leesik...válogatott megalázások, amire még az igazgatóság is áment mond, azzal, hogy nem szól bele.

Kőkemény dráma.

Megannyi érzés kavarog, legszívesebben „belelépnél” a filmbe, hogy igazságot tégy, mert már TE nem bírod...nekem végig ökölben volt a kezem.

Az agresszió agressziót szül. Erik zsenialitása azonban ezt az ősi játékot feloldja. ( mondjuk az uccsó 3 perc odavág, ahogy a mostohafaternek beszól, ott gúnyos mosolyra húztam a számat:most vedd elő a szíjat kisköcsög )

A film egyfelől borzasztóan éles társadalomkritika, mint például az, hogy a rideg és kegyetlen jófiúk, az evés előtt imára kulcsolt kézzel imádkoznak.

De nem lövöm le a poént...nézd meg.

A miértje? ..ugyanis az írója eme kollégium falai közt tanult, ezért hiteles maga a történet, talán az első film, ahol nem láttam ellentmondásokat.

( Jó rendezés, szereposztás, nem utolsósorban: nincsenek túljátszva a szerepek, ez is a hitelesség benyomását erősíti )

 film címére vagy kíváncsi? :))))

 

                                                                           KÖNYÖRTELENEK

 

ondskan_09.jpg