Veszedelmes viszonyok

....online filmajánló.

A szerelmi történet egymásra találást és boldogságot jelent, de legtöbbször nem azt.

Choderlos des Laclos papírra vetette a történelem adott korában ( ami eléggé felkavarta az állóvizet), mivel a valót mutatja be.

A szerelem oltárán elkövetett bigott, álerkölcsös, álszent ám szigorúan intézményesített paradoxonát.

A könyv két felső osztálybeli arisztokrata szálán fut, Merteuil márkiné és Valmont gróf akik közt valamiféle beteges és beteljesületlen szerelem van.

Mindketten hajkurásszák a birtoklást és hódítást, amit üres és kegyetlen játékok köveznek ki.

A könyvben maga a történet mögött igen jól ábrázolódnak az emberi reakciók, mély érzések és a legfőbb, hogy nem létezik a megronthatatlan erkölcsösség és tisztaság, hiszen erre megy a játék.

 

Merteuil márkiné és Valmont gróf hihetetlen ridegséggel tervezik a játékot, a nő egy régi szeretőjén akar bosszút állni, aki egy vallásos és tiszta lelkű leányt szeretne feleségül venni, Cecile -t.

A naiv leány első botlása azonban nem a gróf, hanem a márkiné közbenjárásával történik.

Bemutatja a társasági élet egyik tagjának, akinek ugyan rangja van, ám pénze nincs, viszont igen jóképű, minden leány rózsaszínű álma.

Apróságokkal kezdődik a leány megrontása, titokban folytatott levelezések már akkor félelmet keltenek a szigorú neveltetésben edződött lelkében. A márkiné lesz a legfőbb bizalmasa, aki „ véletlenül” elárulja, hogy már kiszemelték a neki szánt férjet.

Eközben a gróf nagynénje vendégszeretetét élvezi Párizsban, ahol a kiszemelt hölgy vendégeskedik.

Madame de Tourvel , aki fogadásuk alanya.

A grófnak Őt kell romlásba döntenie, akiről az arisztokrácia, az erkölcs mintaképeként vélekedik.

Madame de Tourvel ostromlása varázslatként hathat azok szemében akik nem ismernék a hátteret.

Elsuttogott bókokat sem tolerálva a közeledést mereven elutasítja, a gróf távozik Párizsból, ám eközben levelekkel ostromolja, próbálja ledönteni az Őt övező hírnevét, adakozik és megment egy szegénysorsút, eközben megannyi apró cselszövés van a történetben, hiszen eközben a Cecile édesanyja leveleket küld a leendő áldozatnak, hogy figyelmeztesse a veszélyre.

A gróf lakája segítségével megszerzi a leveleket, mert nem tudta ki van a háttérben, hogy praktikái nem működnek. Párizsba visszatérve a még ott vendégeskedő Cecil, a karjai közé kerül. A fiatal leány így a gróf trófeája lett.

Bosszúja beteljesedett.

Cecil ismét zárdába vonul, lelkét meggyalázták, a társadalom kivetette magából megesettsége miatt, így nem találja a helyét, a zárda biztonságát választja, ahol többé nem bánthatják a világ embertelen játszmái.

A végjáték ekkor már kiszámítható, de minden apró mozzanat mégis leköti az olvasót.

Madame de Tourvel olyan hévvel viszonozza a gróf „ szerelmét„, hogy a lelki vívódásaiba beleőrül, még férjét is eltaszítja maga mellől.

A fiatalember, aki Cecil-t mélységesen és őszintén szerette, egy párbajban megöli a grófot, aki az utolsó pillanatokban ráeszmél, arra milyen kegyetlen és embertelen játékban vett részt, ám feloldozásért már késő.

Merteuil márkiné, azonban mindenben a gyengeség jelét látja, nem okulva a történtekből végül egyedül marad.

 

A könyvet Stephen Frears vitte vászonra, eszméletlen jó szereposztással. A film alapvető hangulata az a rituálé bemutatása, ahogyan a két arisztokratát reggel szolgák hada készíti fel, mint valami torz emberi bábokat, bújtatnak selyembe és illatfelhő közé rejtve.

A végjáték utolsó perceiben az egész filmet áthatja a mondanivaló, méghozzá egy tükörrel.

A márkiné a sminket letörölve mered üres tekintettel, de a szemeiben ott a meggyötört lélek, amit még saját magának sem ismerne be, elzárva él saját eltorzul elméjében.

 

Kedvcsinálónak a szereplőkből: Glenn Close, John Malkovich, Michelle Pfeiffer, Keanu Reeves, Uma Thurman

Csak szólok, a könyv be volt tiltva és a minden idők 100-as filmlistájában benne van )))

 

hqdefault.jpg